Balkonlarımızı, terasımızı, hatta pencere içlerini küçük birer bahçeye çevirebiliriz. Bunu yapmak hiç de zor değil! Ziraat Mühendisi Gökhan Sivaslı, balkon bahçenizde nasıl maydanoz, kişniş, biber, salatalık yetiştirebileceğinizin yollarını anlatıyor.
Bahar geliyor. Tohumların toprakla buluşma zamanı. Köylerde yeni sezon hazırlıkları çoktan başladı bile. Şehirlerdeyse artan gıda fiyatları epeydir can yakıyor. Aslında şehirde de sadece tüketici olmayıp üreticiye dönüşmek mümkün. Ekip biçeceğiniz bir bahçeniz olmasa da tarımı, balkonda, terasta ya da küçük bir kapla pencere kenarında bile deneyimleyebilirsiniz. Eğer bu yıl balkonunuzu yeşillendirmek istiyorsanız işte size ev yapımı reçeteler ve kolay tariflerle balkon bahçeciliği hakkında basit ipuçları. Hem de en deneyimli isimden! “Şehirde tarım” eğitimleri veren Ziraat Mühendisi Gökhan Sivaslı anlatıyor:
Saksı seçimi
“İlk tercihimiz, sağlıklı ve nefes alan büyük toprak saksılar. Ancak plastik saksı kullanılacaksa kök gelişiminin sağlıklı olması için, geniş ve büyük olanları seçmekte fayda var. Saksı diplerinde mutlaka su tahliye delikleri olmalı ayrıca topraktaki besin maddelerinin suyla akıp gitmemesi için saksı dibine koyacağımız bir kahve filtresi, bize çok yardımcı olacaktır.
Marketlerden kolaylıkla bulabileceğimiz zengin içerikli torf ile hava ve su tutma kapasitesi yüksek bir avuç perliti iyice karıştıralım. Bu karışıma kendi hazırlayacağımız bitki besinlerimizi de ilave edelim. Basit birkaç uygulamayla bitki besinlerimizi yapalım. Bitki gelişiminde en etkili besinlerden olan potasyum gübresi için, muz kabuklarını 1 litre suyun içine doğrayarak 1 gün bekletelim ve bu karışımı toprağımıza gömelim.
Yapraklarımızın daha yeşil ve canlı olması için azot ihtiyacımızı da bir iki avuç solucan gübresi ile tamamlayalım. Buna ek olarak; havanda dövülmüş kuru bakla, mercimek, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller de suda bekletilerek toprağa ilave edilebilir. Çiçek ve sebzelerin çok sevdiği fosfor içinse; kuruttuğumuz balık kılçıklarını, havanda toz haline getirip karışımımızın içine ekleyebiliriz. Domatesler için 1 çay kaşığı kahve telvesi ve muz kabuğu şerbeti coşturucudur. Yumurta kabuklarını iyice kırıp, suda 1 gece beklettikten sonra toprağa ilave etmek kalsiyum ve az miktarda fosfor ilavesi demektir ki, bitkinin daha sağlıklı ve dirençli olmasını sağlar. Az miktarda odun külü, fosfor açısından zengindir, verimliliği ve hastalıklara karşı direnci artırır.
Ekim dikim zamanı
Tohumlarımızı bir gün öncesinden suda beklemeye alalım. Streç film ile kapladığımız yumurta viyollerinin içine, hazırladığımız enfes toprak karışımımızdan birer tutam koyalım. Toprak yüzeyine yakın yere maydanoz, kişniş tohumlarını serperek üzerlerini ince bir toprak örtüsüyle örtelim. Dereotu tohumlarını direkt toprak yüzeyine serpelim ve üzerlerini açık bırakalım. Ardından üzerlerini bir kartonla örterek çimleninceye kadar bekleyip, 7-8 santimetre boylanıncaya kadar bol ışıklı bir yerde yetiştirelim. Daha sonra uygun boya gelince, zengin toprak karışımımızla doldurduğumuz saksımıza aktaralım. Balkonumuzda en çok güneş alan yerde yeşillenmeye bırakalım. Her gün başparmağımızı toprağa daldırarak toprak nemine bakalım ve ihtiyaçları kadar su verelim.
Ne yetişir?
Peki, sadece maydanoz, dereotu, kişniş mi yetiştireceğiz balkonlarımızda. Tabi ki hayır! Pazardan aldığımız nanenin yaş dallarını enlemesine toprak yüzeyine gömerek, koskoca bir nane bahçesi elde edebiliriz. Semizotunu yıkadığımız suyu, içerisindeki siyah noktacıklar halindeki tohumlarıyla birlikte saksıya dökelim. Filizlenmiş soğan ve sarımsaklar boy göstermek için toprağa gömülmeyi bekliyorlar. Fesleğen ve reyhan hem renkleri hem de kokularıyla balkonlarımızı süsleyebilecek yetiştirmesi en kolay bitkiler. Biber, salatalık ve domates fidelerimizi, çok katlı saksılar, duvar askıları gibi çözümlerle hem peyzajı geliştirip, hem de küçük balkonlarımızı, sebze yetiştirebileceğimiz bahçeler haline dönüştürebiliriz.”